Ook de websites van VERASEC maken gebruik van cookies. Meer infomatie >


Polen

Vakantieland.nl

Szczecin op PolenVakantieland.nl Polen Vakantieland: Bezienswaardigheden tijdens uw vakantie in Polen.
Startpagina Inhoud Over ons Disclaimer Adverteren Voeg toe aan favorieten Link naar ons

Information on advertising Polen holiday homes on PolenVakantieland.nl

Information angebot Polen ferien wohnung auf PolenVakantieland.nl

 

Plaats informatie
Thema-artikelen
Hotels
Reisverzekering
Auto verhuur
Links Polen
Campings

Plaatsen > Szczecin

Szczecin  is de hoofdstad van het woiwodschap West-Pommeren.

Szczecin  heeft 407.260 inwoners (2008).

De geschiedenis van Szczecin

Szczecin is een van die Europese steden waarvan de historische en culturele geschiednis is opgebouwd door meer dan ťťn nationaliteit. De stiching van de stad gaat terug tot in de 8e eeuw, toen Slavische kolonisten een deelgemeente vestigden op de hoogte waar tegenwoordig het kasteel staat.

Szczecin groeide uit tot een belangrijke handelsplaats (voornamelijk voedsel, graan, vis en hout) welke zich ook aansloot bij de Hanse-steden. Deze positie bracht grote welvaart in Szczecin.

De Dertigjarige Oorlog (1618-1648) was een keerpunt voor Szczecin. Tijdens de oorlog stierf Boguslaw XIV, de laatste hertog van Gryfici dynastie (1637). Volgens het vredesverdrag dat aan het einde van de oorlog werd opgemaakt werd Pommeren verdeeld tussen Zweden en Brandenburg. Szczecin viel in Zweedse handen.

Een nieuwe fase van de ontwikkeling van de stad begon in 1713, toen het zich binnen de grenzen van de Pruisische Koninkrijk bevond. Szczecin was belangrijk voor Pruisen als garnizoensstad en zeehaven. Dat is nog altijd duidelijk door de toen gebouwde vesting en het kanaal naar Swinoujscie. In 1731 werd begonnen met het uitbaggeren van de rivier de Świna en in 1739 werd begonnen met de bouw van de zeehaven in Swinoujscie. Het doel was om de handel over zee uit de handen van de Zweedse douane belastingen te houden. De doorvoer van het Poolse graan en hout nam een ​​aanzienlijke positie in op de transactielijst van de stad lijst. In 1794 alleen al werden 2.500 schepen met lading gestuurd van Szczecin naar de rivier de Oder en via andere waterwegen verbonden met Berlijn, Magdeburg, Wroclaw, Poznan en Warschau. Een dergelijk beleid realiseerde een toename van de inkomsten van de stad met 2,5 keer.

Het jaar 1843 kan worden beschouwd als een keerpunt in de geschiednis. In dat jaar werd de Szczecin-Berlijn spoorlijn in gebruik genomen, de eerste spoorweg verbinding tussen de Pruisische hoofdstad en de kust. Kort daarna werd de lijn uitgebreid met Stargard en verder naar Poznan. Op die manier kreeg Wroclaw een spoorwegverbinding met Szczecin. De bevrijding van de zeer belastende Sund belastingen (1857) gaf Szczecin nog meer aantrekkingskracht als handelscentrum.

In 1851 namen twee ingenieurs uit Hamburg het initiatief om een scheepswerf, gieterij-en machine-bouw fabriek op te zetten in Drzetowo, een buitenwijk van Szczecin. In 1857 werd het initiatief omgezet tot de "Vulcan" naamloze vennootschap die zich vooral bezighield met de constructie van stalen stoomschepen. De "Vulcan" scheepswerf was een zeer winstgevend bedrijf, met grote dividenden op het geÔnvesteerd vermogen. De "Vulcan" scheepswerf domineerde de Duitse scheepsbouwindustrie tot aan de begin van de 20ste eeuw. De grootste en meest geavanceerde schepen werden hier gebouwd, waaronder twee trans-Atlantische schepen, die de zeer prestigieuze "Blauwe wimpel van de Atlantische Oceaan" wonnen vanwege de snelle oversteek..

In de jaren rond 1850, werd de stad een belangrijk centrum van de cementindustrie met drie cementfabrieken. De chemische industrie werd ook snel ontwikkeld in samenwerking met twee grote chemische fabrieken ("Pommernsdorf" bij Pomorzany en "Union" bij Glinki). De industrie, die zich hoofdzakelijk met de productie van kunstmest bezig hield, was zeer expansief.

Guido von Donnersmarck, een Silezische grootindustrieel, bouwde een staalfabriek in de buitenwijk Stolczyn en een synthetische zijde fabriek in Podjuchy. Silezische industriŽlen bouwde ook een papierfabriek in Skolwin in 1910. Het begin van deze eeuw zag een enorme ontwikkeling van de voedselverwerkende industrie in de stad. Er zijn twee raffinaderijen, een suikerfabriek twee stoom aangedreven graanmolens, drie oliefabrieken, drie brouwerijen, alsmede een azijn, gist en cichorei fabriek.

Dankzij de Eerste Wereldoorlog werd een andere bedrijfstak toegevoegd aan economische rijkdom van de stad: de auto-industrie. De lokale industrie dankte zijn welvaart in de eerste plaats aan de nauwe banden met de zeehaven, die de aanvoer van grondstoffen verzorgde, evenals de afvoer van afgewerkte producten. Szczecin kreeg een vergunning om een ​​kanaal van de stad naar Berlijn te bouwen om de haven meer lading te garanderen. Het kanaal werd in gebruik genomen in 1913. Na 1945 werd de haven doro de Sovjets geexploteerd.  De haven werd weer aan de Polen overhandigd deels in 1947 en pas volledig in januari 1955.

De scheepswerf van Szczecin begon te domineren in het economische leven van de stad. De bouw van meer geavanceerde en gespecialiseerde schepen werd ondernomen (semicontainer schepen, chemicaliŽntankers, onderzoeksschepen, passagiers en auto veerboten). 350 schepen werden dusver gebouwd.

Szczecin  is zoals aangegeven de grootste Poolse haven aan de Oostzee. Maar naast de haven heeft Szczecin nog vele andere bezienswaardige historische monumenten:

bullethet Slot van de Hertogen van Pommeren
In het Slot van de Hertogen van Pommeren is een cultuurcentrum gehuisvest waar u koorconcerten, internationale festivals, artistieke en historische tentoonstellingen kunt bezoeken.
bulletde Havenpoort,
bulletde gotische St. Jacobus de Apostelkathedraal,
bullethet stadhuis,
bullethet Bastion van de Zeven Mantels.

Meer informatie kunt u krijgen bij

bulletHet Centrum voor Toeristische Informatie, Szczecin, ul. Niepodleglosci 1 tel./fax +(48-91) 434 04 40,
bulletHet Slot van de Hertogen van Pommeren, Szczecin, ul. Korsarzy 34; tel. +(4891) 4891630, fax 4340286
 

 

Deze website is volop in ontwikkeling. Help mee en beschrijf uw Polen Vakantip!
Plaats informatie Thema-artikelen Hotels Reisverzekering Auto verhuur Links Polen Campings

Andere landen uit deze serie: Aruba BelgiŽ Bonaire Bulgarije Curacao Denemarken Duitsland Frankrijk Griekenland Hongarije ItaliŽ Nederland Oostenrijk Polen Portugal RoemeniŽ Slowakije Spanje Turkije TravelGuideEurope.eu Zwitserland

Unless explicitly specified otherwise, this page and all other pages at this site are Copyright © 2012-2013 by Verasec. Use of text, images, layout, format, look, or feel of these pages, without the written permission of the copyright holder, except as specified in the Copyright Notice, is strictly prohibited. All Rights Reserved, Verasec. Laatst bijgewerkt: zondag 26 mei 2013.

Op Polen Vakantieland vindt u binnenkort uitgebreide informatie over Polen, het kopen of huren van een huis in Polen, maar ook links naar campings in Polen en vakantiehuisjes in Polen. Kom regelmatig terug en verbaas u.