Ook de websites van VERASEC maken gebruik van cookies. Meer infomatie >


Polen

Vakantieland.nl

Geografie op PolenVakantieland.nl Polen Vakantieland: Bezienswaardigheden tijdens uw vakantie in Polen.
Startpagina Inhoud Over ons Disclaimer Adverteren Voeg toe aan favorieten Link naar ons

Information on advertising Polen holiday homes on PolenVakantieland.nl

Information angebot Polen ferien wohnung auf PolenVakantieland.nl

 

Plaats informatie
Thema-artikelen
Hotels
Reisverzekering
Auto verhuur
Links Polen
Campings

Thema's > Geografie

Polen heeft een oppervlakte van 322 575 km2. De noordelijke grens met een lengte van ruim 500 km is de Oostzeekust. De andere grenzen worden gevormd door de buurlanden: Duitsland, TsjechiŽ, OekraÔne, Slowakije, Wit-Rusland, Litouwen en Rusland.

De grootste steden zijn Gdansk, Katowice, Krakow, Lodz, Poznan, Szczecin, Wroclaw.

Het Noorden
In het noorden een kuststrook (Pobrzeża Południowobałtyckie) en een merengebied (met als grootste Pomorskie en MazuriŽ). De kuststrook bestaat uit mooie brede stranden, eilanden, oevermeren, landtongen en talrijke bossen. De meest waardevolle natuurgebieden zijn beschermd door twee natuurparken: Woliński en Słowiński.

Het merengebied is afwisselend en heuvelachtig. De hoogste toppen bereiken ca 300 m boven de zeepiegel. De grootste meren in dit gebied zijn de Kraina Wielkich Jezior Mazurskich of Mazurische Meervlakte. Verder vindt u hier rivieren, kanalen en uitgestrekte bossen.

Het Midden
Het middengebied bestaat uit vele laagvlaktes, met als grootste de Nizina Śląska, Nizina Wielkopolska en de Nizina Mazowiecka laagvlakten. Het landschap kenmerkt zich door akkers en weilanden, maar er zijn ook uitgestrekte rivierdalen. Bij uw verkenning van de laagvlakten zult u ook heuvels, meren, moeraslanden en dichte bossen tegenkomen, de zogenaamde puszcza's. Ook hier liggen nationale natuurparken: Puszcza Białowieska en Kampinoska.

Het zuiden
Het zuiden van Polen kenmerkt zich door een totaal ander landschap. Dit is een gebied van hoogvlakten (Wyżyna Śląska, Krakowsko-Częstochowska, Kielecko-Sandomierskamet de Świętokrzyskie bergen en de Wyżyna Lubelska met de heuvelrug van Roztocze) en hoge bergen (Sudeten en Karpaten), en tevens van laagten die keteldalen worden genoemd (Kotlina Oświęcimska en Kotlina Sandomierska).

Elke hoogvlakte heeft een afwisselend landschap. De Wyżyna Śląska heeft het meest gewijzigde landschap wegens de economische activiteit van de mens of aanwezigheid van stedelijke coŲperatieven, ontginnings- en zware industrie. De Wyżyna Krakowsko-Częstochowska is opgebouwd uit kalkstenen. In het landschap treft u overwegend eilandbergen uit kalk aan die prachtige vormen aannemen. U vindt er verder dalen, door karst gevormde ravijnen, grotten, rotspoorten edm. De Kielecko-Sandomierska hoogvlakte, met ťťn van de in Polen oudste bergketens van Świętokrzyskie (top van ongeveer 600 m bovenzeespiegel) wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van stenen puinhopen, de zogenaamde gołoborze of steenrivieren. Het landschap van de Wyżyna Sandomierska wordt afgewisseld door talrijke holle wegen die zich in de boslagen gevormd hebben.
De Wyżyna Lubelska is een licht geheuvelde vlakte, dat doorsneden wordt door beboste holle wegen en rivierdalen. Dit is een landbouwstreek.

De Sudeten bergketen is een oud gebergte van matige hoogte dat een raamwerk vormt dat door de keteldalen tussenin, in een aantal stukken verdeeld wordt. De grootste keteldalen zijn de Kotlina Jeleniogůrska en Kłodzka. De hoogste bergstrook van de Sudeten is Karkonosze. De bergen hebben een lange, vlakke bergkam waarboven de karakteristieke bergtop Śnieżka van 1602 m boven de zeespiegel uitsteekt.

De bijzonderheid van Karkanosze zijn de rotsen met fantastische vormen, de post-ijstijd-keteldalen met bergmeren, de watervallen.
De Karpaten zijn een jong gebergte met hoog en laag uitspringende bergtoppen. Hun landschap is erg afwisselend. In dit gebied overwegen de bergketens van de zachte bergen uit flysh die Beskiden genoemd worden. Dit zijn golvende hoogten van verschillende niveaus (toppen van 900 tot 1700 m boven de zeespiegel) die grotendeels begroeid zijn met bossen en die door rivierdalen worden doorsneden.

De Pieniny bergen zijn erg verschillend: een kleine bergketen uit kalk met een prachtige rivierengte van de Dunajeć. Niettemin vormen de Tatra het hoogste deel van de Karpaten. Dit zijn de hoogste bergen in Polen, de enige alpijnse bergen metals bergtop de Rysy (2499 m boven de zeespiegel). Ze onderscheiden zich door hun gebeeldhouwd hooggebergte met scherpe randen, bergweiden, na-ijstijd-dalen, keteldalen en valleien die vaak worden opgevuld met meren, holle wegen, watervallen en grotten.
De bijzonderheid van het Tatra gebergte schuilt in de variŽteit aan flora en fauna die men er aantreft. De aanwezigheid van talrijke nationale parken is een sprekend bewijs van de aantrekkelijkheid van de natuur.

 

Deze website is volop in ontwikkeling. Help mee en beschrijf uw Polen Vakantip!
Plaats informatie Thema-artikelen Hotels Reisverzekering Auto verhuur Links Polen Campings

Andere landen uit deze serie: Aruba BelgiŽ Bonaire Bulgarije Curacao Denemarken Duitsland Frankrijk Griekenland Hongarije ItaliŽ Nederland Oostenrijk Polen Portugal RoemeniŽ Slowakije Spanje Turkije TravelGuideEurope.eu Zwitserland

Unless explicitly specified otherwise, this page and all other pages at this site are Copyright © 2012-2013 by Verasec. Use of text, images, layout, format, look, or feel of these pages, without the written permission of the copyright holder, except as specified in the Copyright Notice, is strictly prohibited. All Rights Reserved, Verasec. Laatst bijgewerkt: zondag 26 mei 2013.

Op Polen Vakantieland vindt u binnenkort uitgebreide informatie over Polen, het kopen of huren van een huis in Polen, maar ook links naar campings in Polen en vakantiehuisjes in Polen. Kom regelmatig terug en verbaas u.