Ook de websites van VERASEC maken gebruik van cookies. Meer infomatie >


Polen

Vakantieland.nl

Fietsen in Polen op PolenVakantieland.nl Polen Vakantieland: Bezienswaardigheden tijdens uw vakantie in Polen.
Startpagina Inhoud Over ons Disclaimer Adverteren Voeg toe aan favorieten Link naar ons

Information on advertising Polen holiday homes on PolenVakantieland.nl

Information angebot Polen ferien wohnung auf PolenVakantieland.nl

 

Plaats informatie
Thema-artikelen
Hotels
Reisverzekering
Auto verhuur
Links Polen
Campings

Thema's > Fietsen in Polen

Rondtrekken in Polen met de fiets is een fascinerende ervaring – en het is nog goed voor de gezondheid ook. De schilderachtige nationale parken, de valleien en de steden zijn het bekijken meer dan waard. In het zuiden is een reeks uitstekende fietsroutes uitgezet, bijvoorbeeld van Zakopane naar Szczawnica langs de rivier de Dunajec. U kunt naar Krynica rijden en vervolgens naar Stary Sacz, om via Zlotoryja, Swierzawa en Jawor de attracties van Neder-Silezië te ontdekken. Het is een goed idee om een gespecialiseerde fietsgids aan te schaffen, die verkrijgbaar is bij de plaatselijke fietsclubs. Buiten de grote steden floreert het agritoerisme – ‘agroturystyka’ in het Pools – en kunt u voordelig verblijven op een boerderij; een geweldige ervaring voor iedereen.

Het is wettelijk niet toegestaan om te fietsen onder invloed van alcohol. Voor fietsers geldt, net als voor automobilisten, een maximaal toegestane hoeveelheid alcohol in het bloed van 0,2 promille.

Vermijd indien mogelijk de grotere doorgaande wegen. Een stad uitrijden te midden van het drukke verkeer kan een overweldigende ervaring zijn, vooral gedurende de spits. Soms is het een goed idee de stad te verlaten langs een rivier, zelfs als er geen pad loopt en je door de velden moet rijden.

Op de meeste treinen in Polen is het toegestaan de fiets mee te nemen. Wel moet je voor de fiets een extra treinkaartje te kopen. Het is echter niet toegestaan fietsen mee te nemen in nachttreinen (slaaptreinen, InterCity Night etc.) die uitsluitend bestaan uit slaapwagons en couchettes.

Wanneer kunt u het beste fietsen in Polen? Hoewel de Poolse zomers warm kunnen zijn, met wekenlang geen regen van betekenis, komen er soms ook periodes met langdurige neerslag voor. Het is dan ook verstandig regenkleding mee te nemen. De Poolse winters kunnen extreem zijn, met dikwijls veel sneeuw. We raden fietsen in de winter dan ook sterk af.

Karkonosze
Dit deel van het Sudengebergte biedt schitterende parcoursen, maar is tegelijk een van de lastigste gebieden om met de fiets te verkennen. Elke route vormt een uitdaging, vanwege de grote hoogteverschillen, die uiteenlopen van 500 tot bijna 1100 meter. Deze routes worden derhalve alleen aanbevolen voor ervaren fietsers. Een van de mooiste routes voert van Miedzygórze naar Snieznik (1425 meter). Ook aantrekkelijk is een 33 kilometer lang traject nabij Kowary dat de Kowary Bypass wordt genoemd.

Subkarpaten
De provincie Subkarpaten (Podkarpacie) ligt in het zuidoosten van Polen. In het oostelijk deel van het Karpatengebergte bevinden zich fietsroutes, met name in de omgeving van de nationale parken. Daartoe behoren grensoverschrijdende parken die gelegen zijn in maar liefst drie landen: het Uzanski Nationaal Park (Oekraďne), het Poloniny Nationaal Park (Slowakije) en het Bieszczady National Park (Polen). Onderweg passeer je onder meer sfeervolle en charmante katholieke en orthodoxe kerken, alsook oude grafheuvels en nederzettingen.

Halsketting van het Noorden
De Greenways Trail in noordelijk Polen wordt ook wel de Halsketting van het Noorden genoemd, en is 870 kilometer lang. Hij voert door de provincie West-Pommeren (Zachodniopomorskie), het Tucholawoud en Krajnoland. Onderweg passeert u belangrijke historische plekken, schilderachtige stadjes en beschermde parken. Na de fietstocht kunt u genieten van regionale gerechten, geserveerd in de plaatselijke herbergen. Vraag zeker eens naar het beroemde brood uit Barwice.

Hanzeroute
Deze route loopt langs de Baltische kustlijn, dus langs de Oostzee, en voert door het Wolin Nationaal Park en de populaire vakantieplaatsen Swinoujscie, Kolobrzeg, Miedzyzdroje, Dziwnów en Rewal. Onderweg passeert u talloze charmante vissershuisjes. De route is ongeveer 260 kilometer lang.

Wolinski Nationaal Park
Deze 50 kilometer lange route in het park op Wolinski-eiland voert door een schitterend landschap en langs de oevers van het verbazingwekkende Turkooizen Meer, dat befaamd is om zijn donkergroene wateren.

Nationale Parken
Slowinski Nationaal Park is vooral beroemd vanwege zijn zandduinen. Een bezoek aan dit gebied laat zich uitstekend combineren met een kijkje in het Slowin Boerenland Museum (Muzeum Wsi Slowinskiej) in Kluki.
In het Wigry National Park zijn routes uitgezet rond het Wigrymeer.
De 90 kilometer in het Narew Nationaal Park bieden de mogelijkheid om de waterpartijen rond Narewrivier te bekijken, met hun grote groepen watervogels.

Oder Rivierroute
Deze route is 313 kilometer lang en loopt langs de rivier de Oder, die deels de grens vormt tussen Polen en Duitsland. Hij begint in Wroclaw en gaat verder langs Glogów, Radoszyce (veerpont), Chobienia (veerpont), Scinawa, Lubiaz, en Brzeg Dolny (veerpont).

De Ooievaarsroute
Deze route in de provincie Podlachië (Podlaskie) voert door vier nationale parken: Bialowieza Nationaal Park, Narwia Nationaal Park, Biebrza Nationaal Park en Wigry Nationaal Park. Hij biedt ook de mogelijkheid van een bezoek aan het oude Augustówwoud en het Suwalki Landschapspark. Dit is een absolute aanrader voor alle natuurliefhebbers: bijzondere planten, zelfszame vogelsoorten en zoogdieren. Ern bijzondere attractie vormen de nesten van de witte ooievaars.

Grenslandroutes
Door het noordoosten van Polen, befaamd om zijn prachtige bossen en meren, voert een fietsroute die de Suwalki Region Cycling Ring wordt genoemd. Men spreekt van een ring omdat de route ook de gelegenheid biedt om de attracties te ontdekken langs de grens tussen Polen en Litouwen: zowel de schitterende landschappen als de gastvrijheid van de plaatselijke bevolking. Het is zeker de moeite waard om een aantal streekgerechten te proberen, zoals sekacz (cake-in-laagjes), kalduny (gevulde knoedels) and zeppelins (aardappelnoedels in de vorm van een zeppelin).

Tussen oude steden
De 188 kilometer lange Adelaarsnestfietsroute begint in Krakow en voert naar Czestochowa. Onderweg passeer hij de Jura Krakowsko-Czestochowska-regio, met zijn befaamde heuvels en ravijnen. De hoogten in deze ragio variëren van 340 ror 500 meter. De naam van de route verwijst naar de oude kastelen, de zogeheten adelaarsnesten, die onderweg kunnen worden bezocht.

Wie geďnteresseerd is in andere routes rond de belangrijkste steden van Polen kan kiezen uit een keur van mogelijkheden, waaronder Warschau (het Mazovische Landschapspark (40 km), en de Kampinos fietsroute (200 km), Lódz (Arturówka, een fietsroute rond de stad (70 km)), Gdansk (diverse fietsroutes in het Driestad Landschapspark) en de regio Kashubië (een gebied op minder dan 40 km van Gdansk).

Bron: Nieuwsbrief nr.10, oktober 2012 Polish Tourist Organisation
 

 

Deze website is volop in ontwikkeling. Help mee en beschrijf uw Polen Vakantip!
Plaats informatie Thema-artikelen Hotels Reisverzekering Auto verhuur Links Polen Campings

Andere landen uit deze serie: Aruba België Bonaire Bulgarije Curacao Denemarken Duitsland Frankrijk Griekenland Hongarije Italië Nederland Oostenrijk Polen Portugal Roemenië Slowakije Spanje Turkije TravelGuideEurope.eu Zwitserland

Unless explicitly specified otherwise, this page and all other pages at this site are Copyright © 2012-2013 by Verasec. Use of text, images, layout, format, look, or feel of these pages, without the written permission of the copyright holder, except as specified in the Copyright Notice, is strictly prohibited. All Rights Reserved, Verasec. Laatst bijgewerkt: zondag 26 mei 2013.

Op Polen Vakantieland vindt u binnenkort uitgebreide informatie over Polen, het kopen of huren van een huis in Polen, maar ook links naar campings in Polen en vakantiehuisjes in Polen. Kom regelmatig terug en verbaas u.