Ook de websites van VERASEC maken gebruik van cookies. Meer infomatie >


Polen

Vakantieland.nl

Economie op PolenVakantieland.nl Polen Vakantieland: Bezienswaardigheden tijdens uw vakantie in Polen.
Startpagina Inhoud Over ons Disclaimer Adverteren Voeg toe aan favorieten Link naar ons

Information on advertising Polen holiday homes on PolenVakantieland.nl

Information angebot Polen ferien wohnung auf PolenVakantieland.nl

 

Plaats informatie
Thema-artikelen
Hotels
Reisverzekering
Auto verhuur
Links Polen
Campings

Thema's > Economie

De Poolse economie is na 1989 snel gemoderniseerd.

Nederland zit in de kopgroep van belangrijke buitenlandse investeerders. De voornaamste redenen voor buitenlandse ondernemingen om te investeren in Polen zijn: de grote binnenlandse markt van ruim 38 miljoen inwoners, betrekkelijk lage loonkosten, geschoolde beroepsbevolking en de geografische ligging.

Daarnaast is het EU-lidmaatschap een stimulans voor de economie, niet in de laatste plaats omdat de Poolse handel sterk georiŽnteerd is op de EU. Ook Nederland is op economisch gebied zeer actief in Polen en de handelsrelatie tussen Polen en Nederland is al jaren erg goed te noemen. Nederland is voor Polen de 7de handelspartner voor zowel import als export.

De economische groei van Polen in 2008 bedroeg 5%. De economische crisis die in de loop van 2008 duidelijk voelbaar werd heeft in 2009 gezorgd voor een aanzienlijk lagere groei.

Na de toetreding tot de EU in 2004 zochten veel Polen werk in oude EU lidstaten, met name in het Verenigd Koninkrijk en Ierland, die hun arbeidsmarkt direct openstelden voor werknemers uit o.a. Polen. Nederland handhaafde, zoals toegestaan in het toetredingsverdrag, een terughoudend vergunningenbeleid. Er bleek echter ook in Nederland grote vraag naar Poolse arbeiders. Met ingang van 1 mei 2007 schafte Nederland de restricties voor werknemers uit de nieuwe lidstaten af.

Veel Poolse werknemers en zelfstandigen hebben zich de sinds 2007, al dan niet tijdelijk, in Nederland gevestigd. Schattingen variŽren van 100.000 tot 150.000. De geografische nabijheid van beide landen zorgt in toenemende mate voor een uitwisseling van zakelijke en persoonlijke contacten.

De goedlopende Poolse economie, gevolgd door de grote arbeidsmigratie, zorgt in Polen voor krapte op de arbeidsmarkt.

De Nederlandse export naar Polen was in 2008 goed voor Ä7,2 miljard, de Nederlandse import vanuit Polen bedraagt Ä3,9 miljard. De Nederlandse goederenhandel met Polen is in 2010 flink gestegen. De invoer steeg met 29 procent tot 4,6 miljard euro. De invoer bestaat voor 40 procent uit machines. Het zijn vooral computers, telecommunicatietoestellen en autoís die vanuit Polen in Nederland ingevoerd worden.
De uitvoer groeide met 24 procent en bedroeg 7,4 miljard euro. Tweederde van deze toename komt uit de export van chemie en machines. Het zijn vooral medicijnen, kunststof, computers, computeronderdelen en voertuigen die meer zijn uitgevoerd.
De totale in- en uitvoer steeg in 2010 met respectievelijk 21 en 20 procent in vergelijking met 2009.

Voor de meest actuele informatie over economische en handelsbetrekkingen kunt u terecht op de website van de EVD.

Bron: CBS 2012: Statline

 

Deze website is volop in ontwikkeling. Help mee en beschrijf uw Polen Vakantip!
Plaats informatie Thema-artikelen Hotels Reisverzekering Auto verhuur Links Polen Campings

Andere landen uit deze serie: Aruba BelgiŽ Bonaire Bulgarije Curacao Denemarken Duitsland Frankrijk Griekenland Hongarije ItaliŽ Nederland Oostenrijk Polen Portugal RoemeniŽ Slowakije Spanje Turkije TravelGuideEurope.eu Zwitserland

Unless explicitly specified otherwise, this page and all other pages at this site are Copyright © 2012-2013 by Verasec. Use of text, images, layout, format, look, or feel of these pages, without the written permission of the copyright holder, except as specified in the Copyright Notice, is strictly prohibited. All Rights Reserved, Verasec. Laatst bijgewerkt: zondag 26 mei 2013.

Op Polen Vakantieland vindt u binnenkort uitgebreide informatie over Polen, het kopen of huren van een huis in Polen, maar ook links naar campings in Polen en vakantiehuisjes in Polen. Kom regelmatig terug en verbaas u.